Ungdomsopprøret som forsvant
 

Ungdomsopprøret som forsvant

Dette arrangementet ble gjennomført den 13.08.15. I videoen over finner du høydepunktene fra debatten.

Generasjonene før oss har vært preget av ungdomsopprør. 68’erne, pønkerne og miljøaktivistene preget alle samfunnsbildet med sin protest og bidro til å flytte grenser. Hvor er vår generasjons opprør?

Det kan virke som om milleniumerne er så fanget i komplekse og sammensatte problemstillinger at de ikke har tid eller ork til å brøle på barrikadene. «Slacktivismen» har bidratt til at ungdom har gått fra å være lenkegjengen til «like-gjengen». Eller har bare opprøret en annen uttrykksform i 2015?
Kommentator Mathias Fischer (22) og Anja Sletteland (34) forklarer 2015-versjonen av aktivisme og opprør til en erfaren opprører; Vibeke Løkkeberg. VGs politiske redaktør Hanne Skartveit bekymrer seg for ungdommens tause opprør, mens sosiolog Gunnar Aakvaag hevder denne generasjonen er den eneste siden etterkrigstiden som ikke dytter samfunnet i ny retning. Forfatter av «Europeere» Simen Ekern bidrar til tegne kontrastene mellom norsk ungdomsopprør anno 2015 og det som skjer i Europa.

Oppvarming til debatt fra bloggen

Oppvarming til debatten 13. august

Som oppvarming til debatten 13. august har vi funnet frem to av debattantenes artikler om tema ungdomsopprør. Les og bli klokere!.

Elisabeth Evjen

 

Er du en slacktivist?

– Norske ungdommer har det for bra til å bry seg, mener utenrikskommentator Simen Ekern. Slacktivistene sitter på nett, gir likes til kampanjer og oppdaterer profilbildet med regnbueflagg. Det er for slapt til å endre verden. Eller?

Anne Håskoll Haugen

 

Flere tomler til milenniumerne

– Milleniumgenerasjonen har ikke tid til å gå i tog, men vi har trolig mer veloverveide standpunkt enn våre foreldre.

Hanne Brønmo

 

– Hvor blir det av de voksnes engasjement?

– Det er stadig nye saker som i et samfunnskritisk lys prøver å analysere ungdomsengasjement (eller mangel på sådan), og som jamrer over at dagens unge ikke er slik unge var før. Personlig begynner jeg å bli mektig lei av dette merkelige behovet for å kategorisere og sette i bås en ekstremt heterogen gruppe.

Mari Gjengedal

 

– Ikke ett prosjekt, men mange

– «Ungdomsopprøret som forsvant» var et seminar for gamlinger. Jeg kunne telle på en hånd antall hoder uten gråsprengt hår. Voksengenerasjonen som var representert i salen humret lett når spydige kommentarer ble rettet mot dagens ungdom. Dagens ungdomsgenerasjon har ikke noe kollektivt prosjekt eller felles opprør, ble det sagt.

Karoline Steen Nylander

 

Der det ikke er opprør finnes det engasjement!

– Jeg er entusiastisk på vegne av dagens generasjon, milleniumerne*. I Deloitte ansetter vi ca. 150 av dem hvert år og jeg opplever dem som ansvarsbevisste, med engasjement for viktige samfunnsspørsmål, være seg klima og miljø, eller sosiale utfordringer og ulikheter. Milleniumerne utgjør 20 prosent av befolkningen og kan ha en stor påvirkning på vårt samfunn. Hvis de vil.

Aase Aamdal Lundgaard

 

– Dere er ikke lenger del av opprøret

– Voksengenerasjonen klager over at vi ikke engasjerer oss nok, men samtidig nekter de oss det spillerommet vi fortjener. Ungdom utgjør en fjerdedel av verdens befolkning, men likevel er kun to prosent av verdens parlamentarikere under 30 år. Fra alle kanter får vi høre at «ungdom er morgendagens ledere». Men ungdom er faktisk ikke fremtiden, vi er nåtiden.

Nicklas Poulsen Viki

 

– Ekern og Aakvaag er snorkivister

– De som en gang var opprørere selv tar ofte for gitt at vi som ungdom skal være som dem. De påpeker hvordan vi som “generasjon lydig” mister engasjement og handlekraft. Men mens de voksne holder pekefingeren på oss, holder ungdom pekefingeren på løsningene på verdens urettferdighet.

Hanne Sofie Lindahl

 

Shabana Rehman

Ordstyrer

Rehman (38) er standup-komiker, forfatter, kunstner og spaltist. Hun er fra Holmlia i Oslo, med foreldre fra Pakistan. Rehman startet som spaltist i VG i 1996 og har senere vært spaltist Dagbladet, Aftenposten og danske Dagblad Information. Hun debuterte som standup-komiker i 1999. Hun har markert seg offentlig i kampen for individets frihet og menneskerettigheter, og er nå rådgiver i NOAH – for dyrs rettigheter. Hun fikk i 2002 Fritt Ord-prisen.

Hanne Skartveit

Innleder

Hanne Skartveit (49) har jobbet i VG siden 1991 og har siden 2009 hatt stillingen som politisk redaktør. Skartveit er utdannet innen jus og statsvitenskap, og har en mastergrad i internasjonal politikk. Skartveit har fått tildelt SKUP-diplom i 1999 og Riksmålsforbundets Gullpenn i 2012. Skartveit er bekymret for en hel generasjons tause opprør og mener mange unge i dag går løs på seg selv, ikke på autoritetene som omgir dem. «Raseriet har en plass i et hvert ungdomsopprør. Men dagens unge sprenger ikke postkasser, henger ikke på hjørnet, lager ikke bøll. I stedet rapporteres det om stadig flere unge som sulter seg syke, skader seg selv – eller dropper ut av skolen. Dagens ungdomsopprør er en taus protest», hevder Skartveit.

Vibeke Løkkeberg

Innleder

Vibeke Løkkeberg (70) er tidligere fotomodell, skuespiller, og forfatter. Som filmregissør startet hun som 19-åring, og hun har regissert over 10 filmer, senest «Gazas tårer». I tillegg har hun produsert mange dokumentarfilmer for film og TV som har vekket diskusjoner. Løkkeberg har skrevet fem romaner, Leoparden, Jordens Skygge, Brev til Himmelen, Purpur (oversatt til 6 språk) og Allierte, en roman om bombingen av Laksevåg i 1944. Løkkeberg forbinder mye av sin ungdom og produksjoner til 1968-opprøret, og føler seg som 70-åring fortsatt som en opprører. Hun deler sine refleksjoner på hva erfaringen som rebell og outsider har gitt henne, samt det å være mor og se egne barn gjøre opprør mot foreldregenerasjonen.

Simen Ekern

Innleder

Simen Ekern (40) er forfatter og journalist. De siste årene har han vært bosatt i Brussel og Roma, hvor han har dekket europeisk politikk og kultur for flere medier, deriblant Dagbladet, TV2 og Morgenbladet. Ekern er utdannet idéhistoriker. Han debuterte i 2006 med boken Berlusconis Italia, som fikk strålende mottagelse. I 2011 utga han Roma som vant Brageprisen for beste sakprosautgivelse samme år. Hans siste utgivelse er Europeere (2015) Ekern mener norsk ungdom har det for godt til å la seg opprøre, i sterk kontrakt til deler av Europa som ulmer av gryende ungdomsopprør.

Mathias Fischer

Innleder

Mathias Fischer (22 år) er kommentator i Bergens Tidende. Tidligere liberal radikal i Unge Venstre. Fischer prydet Bergens plakatvegger med oppfordringen: «Send en blåhippie til stortinget». Dit kom han dessverre ikke, så 22-åringen sa fra seg alle politiske verv for å begynne i Bergens Tidendes debattavdeling i stedet. Fischer har studert filosofi, og har sterke meninger om engasjementet i sin egen generasjon.

Gunnar C. Aakvaag

Innleder

Gunnar C. Aakvaag (42) er sosiolog ved Universitetet i Tromsø. Han har tidligere arbeidet for Universitet i Oslo, Fritt Ord og Institutt for samfunnsforskning (ISF). Aakvaag mener dagens generasjon er en "lydig generasjon» og hevder "vi trenger en ungdomsgenerasjon som dytter samfunnet i ny retning, og det har vi for første gang i etterkrigstiden ikke. Det er et problem for generasjonen og for samfunnet».

Anja Sletteland

Innleder

Anja Sletteland (34) har PhD i samfunnsgeografi fra Universitetet i Oslo. Tidligere i sommer kritiserte hun sosiolog Gunnar Aakvaags angrep på den såkalte Generasjon Lydig, som han lenge har anklaget for å ikke ha noe å komme med. ”Problemet er virkelig ikke at folk i 20- og 30- årene ikke har noe prosjekt, men at de som definerer oss i offentligheten er de som forstår oss minst,” hevdet Sletteland. Likevel ønsket hun Aakvaags angrep på ungdommen velkommen: ”Man merker nemlig ikke at man har et generasjonsprosjekt før man står i en reell interessekonflikt med en annen generasjon.”

Linda Noor

Innleder

Linda Noor (tidl. Alzaghari) (33) er leder av Minotenk (en minoritetspolitikk tenketank) og utdannet sosialantropolog. Til daglig jobber hun blant annet med forebygging av voldelig ekstremisme. Hun konverterte til islam i 2006, og sier seg enig med islamforsker Ann Sofie Roald om at å konvertere til islam blir oppfattet som den mest ytterliggående form for ungdomsopprør i dag. Noor er fortsatt muslim og forteller om bakgrunnen for sitt valg.