The Waterfront Ideas | Min kollega; Den kognitive roboten | The Waterfront Ideas | Deloitte | Munchmuseet
 

Min kollega; Den kognitive roboten

Dette arrangementet ble gjennomført den 07.09.16. Du kan se høydepunktene i videoen over.

En jobbhverdag preget av kunstig intelligens, kognitive maskiner og robotisering maner både til dyp angst og sterkt engasjement. Listen over utrydningstruede yrker vokser, det samme gjør fremskrittene som kognitiv data leverer til menneskeheten.

All produksjon gjennomgår nå en rasjonalisering. Behovet for menneskelig arbeid har aldri har vært mindre enn det er i dag. Kan meningen med livet være arbeid, når behovet for arbeidstimer reduseres i takt med teknologiens fremskritt?

Hør panelets scenarioer som spenner mellom frihet og forbannelse om hvordan jobbhverdagen blir, enten du skal erstattes eller assisteres av din nye robotkollega.

Velkommen til debatt!

Se hele debatten her

Roland Paulsen

Roland Paulsen (34) er svensk forfatter med en doktorgrad i sosiologi fra Uppsala universitet, tilknyttet Lund universitet. Paulsen gleder seg over at roboter og kunstig intelligens endelig bidrar til at mennesket kan vie sin tid til annet enn å sørge for livets opphold. Hvorfor jobber vi da mer enn våre tidligere generasjoner har gjort gjennom store deler av historien? Paulsen hevder at lønnsbasert arbeid har gått over til å gi mening i seg selv, i stedet for bare å gi materiell vekst. Har arbeidstageren sovnet ved siden roboten? Hvorfor krever vi ikke arbeidstidsforkorting som en gevinst av vår produktivitetsvekst? Paulsen er forfatter av bøkene «Empty Labour» og «Vi bare lydar».

Eva Grinde

Eva Grinde (50) er kommentator i Dagens Næringsliv, hvor hun tar for seg arbeidsliv og ledelse i spalten «Endelig mandag». Hennes kritiske skråblikk har gjort henne til en elsket og fryktet stemme i samfunnsdebatten. Grinde er nysgjerrig på fremtidens arbeidsliv og hvordan vår nye kollega roboten vil revolusjonere forholdet til jobb. Er morgendagens arbeidstagere døgenikter på borgerlønn? Eller er de selvrealiserte lykketroll som synes det er 'like fint å jobbe som å danse' (fordi algoritmer og AI og roboter tar seg av alt det kjedelige)?

Grinde har en Master i politisk teori fra London School of Economics og har bred erfaring fra mediebransjen, blant annet som journalist i NRK Dagsrevyen og redaksjonssjef i DNs Lørdagsmagasin.
  

Arne Norheim

Arne Norheim (47) er administrerende direktør i IBM Norge, og har tidligere jobbet for IBM i Frankrike, Danmark og USA. Norheim er styreleder i Softlayer Technologies AS og har utdannelse fra IMD Business School og Purdue University. IBM har introdusert oss til Watson, omtalt som et av de største framskrittene noensinne innenfor kognitiv databehandling. Norheim vil gjerne behandles av en lege assistert av Watson som rekker å scanne og finne sammenhenger blant millioner av medisinske artikler. Men vil han la Watson assistere seg i egen lederjobb og styreverv slik at han kan bruke mer tid på egne interesser?
 

Tore Tennøe

Tore Tennøe (46) er direktør i Teknologirådet, som gir råd til Stortinget og regjeringen om ny teknologi som vil endre Norge. Han dypdykker i hvordan kunstig intelligens, automatisering og robotisering kan endre oss og samfunnet. Tennøe er utdannet innen historie, statsvitenskap og økonomi fra Oslo, London, Bergen og Berlin og har i to perioder vært president for det internasjonale nettverket for teknologipolitikk.
 

Debattleder

Christian Strand

Christian Strand (36) har ledet en rekke populære programmer for både barn og voksne på NRK, Han har også jobbet som reporter, nyhetsanker og talkshow-vert i samme kanal. Der intervjuet han flere kjente personer som tidligere statsminister Jens Stoltenberg, finansmann og milliardær Johan H. Andresen, tidligere Microsoft-sjef Bill Gates og hans kone Melinda, Wikipedia-gründer Jimmy Wales, skuespiller Leonardo Di Caprio, Sir Michael Caine og mange flere.