The Waterfront Ideas | Med kroppen som åsted | The Waterfront Ideas | Deloitte | Munchmuseet
 

Med kroppen som åsted

oya-transparent

Dette arrangementet ble avholdt den 11. august på Øyafestivalen. I videoen over kan du se høydepunktene fra debatten.

Åpenheten rundt mental helse har endret synet på psykiske lidelser fra å være et brennmerke til å bli et «adelsmerke», et bevis på at du har levd – og strevd.

En av fire jenter i 16-årsalderen har depressive symptomer, og 43 prosent av norske elever fullfører ikke videregående på normert tid. Ungdoms mentale helse er til stadighet tema i kulturen. I sentrum finner vi ofte jenter og gutter som er så flinke at det bikker over i det sykelige. Hvordan skal kunsten skildre psykisk lidelse? Kan kulturen lære oss noe om hvordan det er å ha det vanskelig som ung i dag, eller kan man bli inspirert av inngående skildringer av spiseforstyrrelser og selvmordsforsøk?

Eline Lund Fjæren

Eline Lund Fjæren (22) er forfatter på Oktober Forlag, bosatt i Bergen. Som 19-åring debuterte hun med boken Ung jente, voksen mann, som skildrer et forhold mellom en 13-åring og en betydelig eldre mann. I fjor kom romanen Klokken og sengen, hvor vi tar del i en ung kvinnes isolasjon og kroppslige forfall. Hun stenger seg inne, slutter å ta telefonen, mister håret og etter hvert også seg selv. Forfatteren har markert seg som en tydelig stemme om ensomhet og kroppspress, med kronikker i blant annet Morgenbladet og Dagbladet. Psykiater Finn Skårderud mener hun er på Hamsun-nivå når hun skriver om ensomhet.

En ung kvinne og kroppslig tematikk er i sentrum av forfatterens utgivelser. Forfatteren har selv vært åpen om sin anoreksi, og at hun var syk av spiseforstyrrelser da hun skrev sin siste bok. Om skrivingen har hun blant annet uttalt følgende: «Det er ikke sterkt nok til å kalles terapi; i så fall hadde forfattere vært den yrkesgruppen som sjeldnest rammes av psykiske lidelser, noe et raskt blikk på historien vil kunne avkrefte». Fjæren har fått tildelt Norlis debutantpris og Osloprisen 2013 for sine utgivelser.

Emma Clare Gabrielsen

Emma Clare Gabrielsen (24) er journalist og programleder. Hun har tidligere jobbet som journalist i Dagens Næringslivs featuremagasin D2 og som journalist og nettredaktør i NATT&DAG. I høst leder hun NRKs nye dokumentarserie «Innafor #syktambisiøs». Programmet er en undersøkende dokumentarserie rettet mot unge, og skildrer ambisiøse miljøer fra innsiden. Hennes mål er å lage god undersøkende journalistikk om temaer som er viktige for unge. Som featurejournalist har hun gått i dybden på alt fra seksualundervisning og hevnporno til Kim Kardashian. Gabrielsen har tidligere uttalt at hun opplever seg selv som veldig ambisiøs når det gjelder jobb, men ikke så mye ellers. Hun jobber også med en bok om seksualitet i den digitale tidsalderen, som gis ut på Cappelen Damm forlag.

Peder Kjøs

Peder Kjøs (48) er psykolog, i tillegg til å fungere som fagredaktør i Tidsskrift for Norsk psykologforening. Han er også spaltist i Klassekampen og VG, og medvirker i NRKs nye serie «jeg mot meg», hvor han leder gruppeterapi med åtte ungdommer som sliter med ulike psykiske utfordringer. Kjøs mener at flinkhet og sunnhet har gått fra å være dyder og goder til krav som vi selv må sette grenser for. Flinkhet blir til negativt stress når «flink» er det eneste du har lov til å være. Hele tiden.