Livsverkets liv etter døden | The Waterfront Ideas | The Waterfront Ideas | Deloitte | Munchmuseet
 

Livsverkets liv etter døden

Håvamål lærte oss ettermælets store konsekvenser; dommen som ettertiden feller over den avdøde, forsvinner aldri! Å ha en strategi for ettermæle og hvordan dine verdier skal forvaltes etter din død er viktig for mange. Hvis livsverket ditt vakler ved tanken på at det skal videreføres gjennom arv, er stiftelser et tryggere valg.

Kunstnere, næringslivsaktører eller andre med sterke visjoner for sitt «post-død liv» nedfeller statuetter og gir fra seg styringen til stiftelser. Men går det alltid som de har tenkt og hvorfor blir det så mye bråk om disse stiftelsene?

IKEAs grunnlegger Ingvar Kamprad, Olav Thon, Kjell Inge Røkke og Christen Sveaas har puttet deler av sine verdier i stiftelser, men blir de husket om 100 år?

Vi planlegger livsverkets liv, etter døden, med kunstnere og næringslivsledere som har klare tanker om hva ettertiden skal huske av dem.

Dette arrangementet ble gjennomført den 04.03.20. Du kan se opptaket av det i videoen over.

Du møter:

  • Bjarne Melgaard, kunstner og idéskaper av «Dødshuset»
  • Siw Heggedal Longvastøl, avdelingsdirektør Stiftelsestilsynet
  • Christian Ringnes, entreprenør og kunstsamler
  • Agnes Moxnes, kulturkommentator NRK
  • Rina Mariann Hansen, byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo kommune.
  • Christian Strand, debattleder

Bjarne Melgaard

Bjarne Melgaard, er kunstner og idéskaper av «Dødshuset». Melgaard er utdannet ved Statens kunstakademi i Oslo, Jan van Eyck-akademiet i Maastricht og Rijksakademie i Amsterdam.

Melgaard har klare tanker om hvordan kunsten hans skal fremstå etter hans død: - Jeg ønsker å ta alle bildene og alt jeg har på lager og bruke det i en stor installasjon. Som jeg heller fluoriserende farge over. Det blir det siste verket. Jeg ser ikke noe kvalitet i å ha verk for ettertiden. Jeg er ikke opptatt av hvordan jeg skal fremstå når jeg er dau.

Melgaard mener besettelsen som er i norsk kultur- og næringsliv om hva som skal bli deres ettermæle, og fikseringen på å ivareta døde kunstnere, neglisjerer en ung og vital kunstscene i Oslo.

Agnes Moxnes

Agnes Moxnes er kulturkommentator i NRK radio, TV og på nett. Hun har arbeidet som journalist og programleder i NRK siden 1987, og har ledet radioprogrammer som Kulturbeitet og Kulturnytt.

Moxnes har et stort overblikk og svært god innsikt i kulturfeltet. Hun mottok Riksmålsforbundets Lytterpris i 2005.

Moxnes hevder at billedkunst er den vanskeligste kunstarten å forholde seg til, fordi den er så koblet opp til drømmen om svimlende fortjeneste og et evig liv. Det er ingen menneskerett å havne på museum. Og du får ikke et museumsliv etter døden ved å spare på halvgod kunst.

Rina Mariann Hansen

Rina Mariann Hansen er en norsk politiker. Hun har siden 2015 vært Oslos byråd for kultur, idrett og frivillighet. Hansen er utdannet statsviter med eksamen fra Universitetet i Oslo i 2000. Hun har sittet i Oslo bystyre siden 2003, og tidligere vært leder i Oslo AUF og nestleder i Oslo Arbeiderparti. Hansen og Oslo kommune er mottaker av mange testamentariske gaver. Da må de alltid vurdere om de har økonomi og kapasitet til å forvalte gaven i tråd med giverens ønsker, og om de egentlig har lyst på eller bruk for gavene de får.

Siw Heggedal Longvastøl

Siw Heggedal Longvastøl, er avdelingsdirektør i Stiftelsestilsynet. Der har hun ansvar for tilsyn og kontroll med 6600 stiftelser, at de driver forsvarlig og etterlever sine formål.

Det kan være utfordrende for styremedlemmer å forstå ansvaret som følger med å være styre for stiftelser. Ikke alle stiftelser klarer å ha en forsvarlig forvaltning, men de fleste ønsker å rette opp kritikkverdige forhold påpekt ved tilsyn. Valg av styre og gode vedtekter gir gode forutsetninger for å lykkes.

Longvastøl har internasjonal erfaring fra Innovasjon Norge, der hun har jobbet regionalt med næringsutvikling og finansiering, og som leder og diplomat ved innovasjon Norge sitt kontor i Sør-Afrika.

Christian Ringnes

Christian Ringnes er forretningsmann og kunstsamler. Han er utdannet siviløkonom fra Université de Lausanne i Sveits og MBA ved Harvard Business School i USA.

Han har siden 1984 vært en aktiv eiendomsinvestor og er i dag største eier og administrerende direktør i eiendomsselskapene Eiendomsspar og Victoria Eiendom. Ringnes eier verdens eneste miniflaskemuseum og har en av Norges største private kunstsamlinger.

Ringnes har gitt Oslo kommune 300 millioner kroner til opparbeidelse og drift av skulptur- og kulturminneparken Ekebergparken i Oslo, som åpnet i 2013.

Christian Strand leder debatten. Han har også jobbet som reporter, nyhetsanker og talkshow-vert og ledet «Forbrukerinspektørene» i NRK. Strand deltok i «Skal vi Danse» på TV2.