– Ikke ett prosjekt, men mange | The Waterfront Ideas | Deloitte | Munchmuseet
 

– Ikke ett prosjekt, men mange

Saken ble først publisert på bistandsaktuelt
www.bistandsaktuelt.no/nyheter/2015/slacktivistene-denger-tilbake/

«Ungdomsopprøret som forsvant» var et seminar for gamlinger. Jeg kunne telle på en hånd antall hoder uten gråsprengt hår. Voksengenerasjonen som var representert i salen humret lett når spydige kommentarer ble rettet mot dagens ungdom. Dagens ungdomsgenerasjon har ikke noe kollektivt prosjekt eller felles opprør, ble det sagt.

Av Karoline Steen Nylander, leder i Press, Redd Barnas ungdomsorganisasjon

Det er sant at vi ikke er enige om et felles prosjekt, for alle ungdommer har forskjellige prosjekter, ideologier, interesser og drømmer. Det er demokratisk, fint og flott at vi ikke har et generasjonsprosjekt.  Det er dessuten like umulig å generalisere om dagens ungdomsgenerasjon som det alltid har vært. Kanskje er det eneste ungdom i dag har til felles, er at vi ikke blir tatt på alvor av den stadig mer ungdomsdiskriminerende voksengenerasjonen. Voksne vil ikke høre på ungdom. Det er en kamp verdt å kjempe.

I panelet på Munchmuseet var BTs Mathias Fisher eneste representant under 35 år. Hva er et seminar om ungdomsopprør uten ungdoms stemmer? Hvorfor er det mer interessant å høre voksenes teorier om ungdom, enn våre egne tanker og erfaringer?

Jeg blir ofte møtt med et «så fint at du er engasjert». JA, det er fint at jeg er engasjert. Men dette handler ikke om engasjement i seg selv, det handler om saken jeg vil diskutere. Og samtidig som vi blir anklaget for å ikke være engasjerte og opprørske, blir vi fortalt at vi ikke har rett til å klage, for vi har det jo uansett så bra.

Men akkurat som dere ikke forstår hva ungdoms felles prosjekt er, forstår jeg lite av hva som er de voksens felles prosjekt. Jeg klarer ikke helt å få med meg hva dere egentlig er opptatt av. Er det ironi? Ironi har gjort svært lite for verdensutviklingen. Dere sier at ungdom ikke har et nåværende kollektivt prosjekt, men det har de heller aldri hatt. Det er lett å trekke frem fremtredende grupper i samfunnet i etterkant av en periode, men de er ikke representative for en hel generasjon. Slik har det aldri vært.

Jeg vil kanskje «forstå når jeg blir eldre», sier dere. Vel, jeg skal fortelle deg, kjære voksen: Du kommer til å forstå når du blir ung.