– Hvor blir det av de voksnes engasjement? | The Waterfront Ideas | Deloitte | Munchmuseet
 

– Hvor blir det av de voksnes engasjement?

Saken ble først publisert på bistandsaktuelt
www.bistandsaktuelt.no/nyheter/2015/slacktivistene-denger-tilbake/

Det er stadig nye saker som i et samfunnskritisk lys prøver å analysere ungdomsengasjement (eller mangel på sådan), og som jamrer over at dagens unge ikke er slik unge var før. Personlig begynner jeg å bli mektig lei av dette merkelige behovet for å kategorisere og sette i bås en ekstremt heterogen gruppe.

Av Mari Gjengedal er leder i Spire, Utviklingsfondets ungdomsorganisasjon

Hvorfor er det ikke mer snakk om voksengenerasjonens engasjement eller passivitet? Hvorfor gjør ikke voksne ressurssterke og kunnskapsrike mennesker mer for å redde verden? Det er jo virkelig et godt spørsmål.

Det er vanskelig å vite om unge i denne saken kritiseres for å være slapp eller for å være for lite rebelsk, hvilket er to ulike ting. Unge i dag er alt annet enn slappe, og de må prestere under et enormt forventningspress. Men det kan være sant at vi ikke legger oss i lenker like ofte som den eldre generasjonen gjorde. Og hva er egentlig problemet med det? Det fins da virkelig andre måter å påvirke på og få utløp for engasjement på enn å gå rundt og protestere. Kanskje vi er mer opptatt av å finne løsninger enn våre forgjengere. Eller kanskje vi har sett at deres opprør strengt tatt ikke førte så langt fram for å takle de store globale utfordringene.

Er ikke ungdom flinke nok, blir de kritisert for det, og når de endelig blir flinke nok, blir de kritisert for ikke å gi mer faen. Enkelte blir aldri fornøyd. Men dagens unge definerer selv hvilke måter de syns det er meningsfullt å engasjere seg på, uten å bli for formet av den gamle protestgenerasjonen. Kanskje det er nettopp det som er opprøret. Uansett, det er langt mer interessant å undersøke det store mangfoldet av ulike saker dagens unge er opptatt av, enn å evinnelig prøve å analysere og generalisere vårt engasjement. Unge engasjerer seg jo fordi de har en sak de er opptatt av eller et problem de ønsker å endre. Da er det lite som er mer irriterende enn voksne som kommer og sier at de engasjerer seg på “feil måte”.