Gode ultralange liv | The Waterfront Ideas | The Waterfront Ideas | Deloitte | Munchmuseet
 

Gode ultralange liv

Mer enn halvparten av dagens japanske babyer vil leve til de er over 100 år. Genredigeringsteknikker, som bl.a. CRISPR, kan gjøre det mulig å leve mye lenger enn før. Forventet levealder i Norge er 84,3 år for kvinner og 80,9 år for menn. Plusser du på 20 år, blir det ultralange liv. Men blir de gode?

Dette arrangementet ble gjennomført den 23.05.19. Debatten ser du i videoen over.

Den aldrende befolkningen vil velte pensjonssystemet og sprenge helseutgiftene. Kombinert med svake fødselstall, står verdens politikere ovenfor en enorm utfordring. Men i stedet for å la framskrivningen lamslå politikerne, har den japanske statsministeren Shinzo Abe satt mål om å lage Japan til et «modell-land» for hvordan ultralange liv kan være verdifulle - uten å ruinere staten. Hva kan vi lære av japansk velferdsteknologi og ambisiøse mål? For hva er egentlig et verdifullt liv når en er 90 eller 100 år?

Sissel Gran

Sissel Gran

Sissel Gran (67) er psykologspesialist og har vært terapeut fra 1979. Hun har mange års erfaring fra psykisk helsevern og har drevet egen privatpraksis for par og enkeltpersoner i Oslo fra 1997. Sissel har vært avisskribent fra 1993 og skriver nå i VG HELG og i Morgenbladet og drifter podkasten «Kjærlighetspodden» sammen med kollega Catrin Sagen. Sissel er forfatter av flere bøker om parforhold og holder foredrag om ulike tema knyttet til relasjoner, kjærlighet, samlivsbrudd og aldring. Hennes siste bok «Inni er vi alltid unge» har fått rosende omtale for å gi en usminket, men allikevel håpefull fortelling om det å bli eldre. Sissel er opptatt av at gode, lange liv blir gode først når vi kan fjerne usynlighetskappen som kastes over eldre og gamle, når det blir slutt på statustap for eldre og gamle, når vi kan sette en stopper for nedsnakking av eldre og gamle og når vi får tilstrekkelige ressurser til å drive en human eldreomsorg, hjemmebasert og i institusjon. Da kan vi snakke om verdifulle, ultralange liv.

Hjemmeside

Renée Schulz

Renée Schulz

Renée Schulz (29) er postdoktor ved Osaka University (Japan), PhD i Informasjons-og kommunikasjonsteknologi med fokus på «Human-centred Design» ved Universitetet i Agder. Renée forsker på helseteknologi i Norge og Japan. Opprinnelig er Renée fra Tyskland. Over årene har hun studert i flere land bla England, Tyskland, Frankrike, Norge og Japan.

Twitter | LinkedIn

Jan Davidsen

Jan Davidsen

Jan Davidsen (69) har vært leder av Pensjonistforbundet siden 2015, og målbærer forbundets visjon, «tydelig, sterk og synlig». Pensjonistforbundet er en partipolitisk uavhengig og nøytral organisasjon som skal fremme de eldres vilkår i Norge. Davidsen var leder av Fagforbundet fra 1993 til 2013. Han er opprinnelig brannmann og begynte sin politiske virksomhet i Brannmennenes Fagforening. «Eldrebølgen» kan politikerne møte med mange tiltak, men like viktig er diskusjonen om hva et langt liv bør inneholde. Alle kommuner og bydeler må opprette aktivitetssentre for eldre som blir en møteplass på tvers av generasjoner i lokalsamfunn. Dette er et minimumstiltak, sier Davidsen.

Pensjonistforbundet

Asaki Abumi

Asaki Abumi

Asaki Abumi (34) er japansk journalist og fotograf som har bodd i Oslo siden 2008. Asaki har en bachelor fra Sophia University i Tokyo og en master i medievitenskap fra UiO. Som medem av Foreign Press Association skriver hun om Norge for diverse japanske medier, som Yahoo! JAPAN NEWS, og Globe. Asaki er fra byen Akita i Japan som har japansk størte andel eldre innbyggere. Asaki redegjør for Japansk eldrepolitikk også forstått fra et kulturelt perspekiv

Twitter | LinkedIn | Facebook

Debattleder

Christian Strand

Christian Strand (36) har ledet en rekke populære programmer for både barn og voksne på NRK, Han har også jobbet som reporter, nyhetsanker og talkshow-vert i samme kanal. Der intervjuet han flere kjente personer som tidligere statsminister Jens Stoltenberg, finansmann og milliardær Johan H. Andresen, tidligere Microsoft-sjef Bill Gates og hans kone Melinda, Wikipedia-gründer Jimmy Wales, skuespiller Leonardo Di Caprio, Sir Michael Caine og mange flere.