The Waterfront Ideas | Forberedelser til de postfaktuelle samfunn | The Waterfront Ideas | Deloitte | Munchmuseet
 

Forberedelser til det postfaktuelle samfunn

Hvis rasjonalitet og vitenskap er fundamentet for hele vår moderne sivilisasjon, hvorfor er ikke flere med i kampen for å forsvare det? Mediene, politikere, og også enkeltindivider formidler løgn, halvsannheter, fordreininger av virkeligheten bevisst og ubevisst. Det påhviler oss alle et ansvar å drive egen kritisk tenkning slik at vi best kan imøtegå påstander som ikke har rot i fakta, sannhet eller forskning.

I debatten får du høre hvordan spredningen av falske nyheter og usannheter kan møtes med grep fra media, politikere og kritiske lesere.

Sannhetsoppdraget

– Det maktkritiske samfunnsoppdraget er viktigere enn noensinne. Det er lov å håpe at det får opp statusen til norske medier, og kan gjøre det enklere for oss alle å verifisere innholdet vi leser. Foreløpig er mennesket bedre enn maskinene i å hjelpe oss å bevare tilliten. I postfakta-samfunnet blir det en viktig joker.

Les Aase Aamdal Lundgaards kronikk i Dagsavisen >

Slik skal Åsa Larsson og hennes journalister faktasjekke Norge

– Det er ikke sånn at medier har eneretten på å spre informasjon i samfunnet lenger, så derfor krever det andre måter å luke ut det som ikke stemmer. Vi lar folk komme med spørsmål til oss, som vi faktasjekker, vi undersøker virale nyheter som sprer seg og vi bruker en del tid på å oppdra det svenske folk i kildekritikk.

Les intervjuet med Åsa Larsson på Medier24.no >

Åsa Larsson

Åsa Larsson (37) er journalist og viralgransker. Larsson er en av gründerne bak Viralgranskaren som avdekker falske nyheter. Nettstedet er en del av den svenske gratisavisen Metro. I 2014 mottok Larsson, sammen med Jack Werner og Linnéa Jonjons, «Stora journalistpriset» i Sverige. Larsson er ekspert på å avdekke nyheter som er basert på løgn. Larsson mener at alle, fra vanlige folk til makthaverne, må bli bedre i stand til å sjekke ting de deler i sosiale medier. Hun er forundret over at ikke flere medier legger mer vekt på å undersøke misforståelser, rykter og påstander på nettet.

 

Norunn Kosberg

Norunn Kosberg (47) er filosof og ansatt i Feltprestkorpset i Forsvaret. Hun har skrevet flere bøker om etikk. Kosberg er opptatt av sammenhengen mellom etterrettelighet og moral. I en «postfakta-verden» der mektige personer kommer med utsagn som beviselig er løgn, er verden også blitt post-moral. Når det er over og ut med sannhet og etterrettelighet, er det også ute med moralen. Kosberg maner til at vi alle må være redelige, etterrettelige og sannhetssøkende. Derfor må vi være bevisst på at vi alle er mer eller mindre utsatt for «bekreftelsesskjevhet» (på engelsk: confirmation bias) – det at vi søker informasjon som bekrefter antakelser vi allerede har. Sosiale medier, som for mange er den primære nyhetskilden, fungerer som ekkokammer av mennesker lik oss selv som forer oss med informasjon som gjør at vi føler oss bedre, uavhengig av om det er sant eller ikke.

Helge Øgrim

Helge Øgrim (67) er en norsk frilansjournalist og pressemann. Han var ansvarlig redaktør for fagbladet Journalisten fra 2007 til 2016. Øgrim har tidligere arbeidet i NTB, Fiskaren og Dagbladet.no. Han var korrespondent i USA 1993-99. Nå bidrar Øgrim i nettavisa Minerva og arbeider med egne prosjekter. Han skrev boka «Kina vs. Norge» med Kjell Arild Nilsen i 2015. Øgrim hevder det er mye slurv, klikkhoreri og mangel på politisk balanse i mediene. Mye av dette vil vilkårlig havne i sekkebegrepet falske nyheter. Mediene må feie hardt for egen dør for å komme ut med gevinst i kampen om hvem som formidler sanne og usanne fortellinger, sier Øgrim.

Svein Tore Marthinsen

Svein Tore Marthinsen (42) er statsviter, skribent, foredragsholder og kjent for sine analyser av norske valg, opinionsbevegelser og sosiale medier. I samarbeid med høyskolelektor Cecilie Staude har han skrevet boken «Sosial Kommunikasjon». Marthinsen har hovedfag i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo og har også undervist studenter der. Han er foreleser på BI, gjesteforeleser ved Markedshøyskolen og spaltist i Romerikes Blad. Marthinsen mener økt bruk av sosiale medier styrker demokratiet og den offentlige samtalen, samtidig som utfordringer fra falske nyheter kan møtes ved at flere tar mer ansvar for den informasjonen man deler.

I tillegg kommer Even Gran som er moderator for Facebook-gruppen «Ingen liker å bli lurt».
Du vil også møte Paul Horner i et digital opptak. Horner hevder han delvis er ansvarlig for at Donald Trump ble valgt til president og forteller om hans incentiver for å spre falske nyheter.

Debattleder

Christian Strand

Christian Strand (36) har ledet en rekke populære programmer for både barn og voksne på NRK, Han har også jobbet som reporter, nyhetsanker og talkshow-vert i samme kanal. Der intervjuet han flere kjente personer som tidligere statsminister Jens Stoltenberg, finansmann og milliardær Johan H. Andresen, tidligere Microsoft-sjef Bill Gates og hans kone Melinda, Wikipedia-gründer Jimmy Wales, skuespiller Leonardo Di Caprio, Sir Michael Caine og mange flere.