The Waterfront Ideas | Er kjendisene en trussel for kunsten? | The Waterfront Ideas | Deloitte | Munchmuseet
 

Er kjendisene en trussel for kunsten?

Dette arrangementet ble gjennomført den 27.09.17. Du kan se opptaket i videoen over.

Dronning Sonja som billedkunstner, Knausgård som kurator, Atle Antonsen i rollen som Papageno i operaen, Christian Ringnes som kurator for skulpturparken på Ekeberg. USAs tidligere president George W. Bush gjør sågar suksess som billedkunstner. Men er Kultur-Norge klar for celebert besøk?

Har det blitt en trend at kjendiser får utfolde seg på arenaer de ikke har fagkunnskap om? Er dette en populistisk trussel mot kvalitet, eller er det et verktøy for kulturinstitusjoner til å nå ut til et nytt publikum?

Knausgård, Hellstrøm og Antonsen fikk nye muligheter fordi de var blitt kjendiser som fagpersoner først. Hvilket grunnlag bør legges til grunn når institusjonene velger hvem som skal få utstillingsplass,- kunstnerisk kvalitet eller stjernestatus? Velkommen til debatt!

Emil Bernhardt

Musikkanmelder i Morgenbladet

Emil Bernhardt (f. 1979) er utdannet musiker og komponist og har mastergraden i filosofi fra Universitetet i Oslo. Siden 2012 har han jobbet som frilans musikkritiker og skribent, med fast virke i Morgenbladet og Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift. Han har også hatt hyppige bidrag på Ballade.no, og dessuten i internasjonale musikktidsskrifter og radio. Bernhardt er for tiden doktorgradsstipendiat i oppføringspraksis ved Norges musikkhøgskole med et prosjekt om den østerrikske dirigenten Nikolaus Harnoncourt (1929–2016).

Mona Gjessing

Kunstanmelder i Billedkunst

Mona Gjessing (f. 1964) Mellomfag i idéhistorie og hovedfag i musikkvitenskap fra Universitetet i Oslo. Tidligere kunstkritiker i KUNST og Klassekampen. Nå kunstanmelder i Billedkunst, Numer og frilansskribent med oppdrag for Periskop.no, KORO og PROSA. Har deltatt i en rekke debatter i kunstfeltet, både som ordstyrer og som paneldeltaker. Bor i Oslo.

Tommy Olsson

Billedkunstner og kunstanmelder i Klassekampen

Tommy Olsson (f. 1963), billedkunstner, musiker og skribent. Fast kunstkritiker i Klassekampen.

Olsson er utdannet som kunstner ved kunstakademiet i Trondheim og Rijksakademie van Beeldende Kunsten i Amsterdam, og har i tillegg Skapende kuratorpraksis fra Kunsthøgskolen i Bergen. I 2008 ga Olsson ut boken Knust - kritiske fragment 2000 - 2006 på Cappelen Damm.

Erling Dokk Holm

Førsteamanuensis, Institutt for Kreativitet og innovasjon, Høyskolen Kristiania

Erling Dokk Holm (f. 1964) er 1. amanuensis ved Høyskolen Kristiania. Han er aktiv i samfunnsdebatten, både gjennom sin spalte i Dagbladet Magasinet, og som kommentator på byutvikling og arkitektur i Dagens Næringsliv. Erling Dokk Holm har arbeidet akademisk med byutvikling, design, arkitektur og moderne forbruksmønster. Han har tidligere vært ansatt i Norsk Form og ved Arkitekthøyskolen i Oslo ved Institutt for urbanisme og landskap, der han også skrev sin doktograd. Doktorgraden er en studie av offentlige kommersielle urban rom. Erling Dokk Holm har skrevet mange bidrag til antologier og tidsskrifter, og også noen bøker.

Bilde: Bjørn Langsem / Dagbladet

Inger Merete Hobbelstad

Debattleder - Kommentator og kritiker i Dagbladet

Inger Merete Hobbelstad (f. 1980) er kommentator og kritiker i Dagbladet. I 2012 ble hun tildelt Arne Hestenes' journalistpris, og i 2016 ga hun ut essaysamlingen "Å leve med Shakespeare". Hun har mastergrad i litteraturvitenskap og er formann i den norske juryen for Nordisk råds filmpris.