The Waterfront Ideas | Den nye arbeidshverdagen | The Waterfront Ideas | Deloitte | Munchmuseet
 

Den nye arbeidshverdagen

Dette arrangementet ble gjennomført den 13.08.15. I videoen over finner du høydepunktene fra debatten.

Arbeidslivet er i dramatisk endring. Før var fast ansettelse det eneste som gjaldt, nå går vi i retning av det enkelte har kalt et «freelancersamfunn».

I fremtiden vil virksomheter drives med en blanding av fast ansatte, freelancere og innkjøpte tjenester. Hva betyr denne utviklingen for arbeidslivet? Hvem er det som tjener på det? Er det arbeiderne som endelig kan disponere og selge sin arbeidskapasitet fritt, hvor og når de måtte ønske? Eller er det arbeidsgiverne, som kan shoppe tjenester mer fleksibelt, uten å måtte forholde seg til fagforeninger eller langvarige arbeidskontrakter? Hva betyr en slik utvikling for vårt utdanningssystem, eller for andre institusjoner i samfunnet?

Hvis dette er utviklingen internasjonalt, bør Norge være tidlig ute for å benytte de fordelene et slikt arbeidsliv kan gi, eller bør vi tilstrebe en egen norsk modell, der vi i større grad bevarer dagens system?

Se hele Den nye arbeidshverdagen her

Oppvarming til debatt fra bloggen

Den nye arbeidskraften

- Jeg er nysgjerrig på dem som vil være sin egen arbeidsgiver. Hvilken rolle vil de spille i arbeidsmarkedet? De er oversett i statistikken, og innvendingene mot dem mange. Men jeg er sikker på at det er blant frilanserne vi kommer til å finne noen av de største talentene om noen år.

Aase Aamdal Lundgaard

Marte Gerhardsen

Innleder

Marte Gerhardsen har jobbet som divisjonsdirektør i DNB og som generalsekretær i CARE. Før det var hun ni år i UD, både som diplomat ved ambassaden i Jakarta og som rådgiver i FN-avdelingen og miljøseksjonen. Hun var også rådgiver i Sosialdemokrater mot EU i 1994. Marte er styremedlem i NOREF (Norsk ressurssenter for fredsbygging) og er medlem i Rådet for Oslo-senteret for fred og menneskerettigheter. Hun var medlem i det regjeringsoppnevnte utvalget om skatteparadis. Tidligere har Marte vært styremedlem i CARE International, Flyktninghjelpen, leder for AUF i Oslo, medlem i AUFs sentralstyre og Natur og Ungdoms sentralstyre. Marte er statsviter og samfunnsøkonom.

Kjetil J. Olsen

Innleder

Kjetil J. Olsen er Vice President, International i Upwork, verdens største plattform for formidling av frilansere og frilansoppdrag. Han har siden 2011 vært en del av den globale ledergruppen i selskapet, som i 2014 formidlet frilansoppdrag for 7 milliarder kroner. Olsen har i hele sin yrkeskarriere jobbet med nettbasert rekruttering og bemanning. Han etablerte deltidsjobb.no som student og senere EasyCruit, som ble kjøpt opp av StepStone. I StepStones ledergruppe hadde Olsen ansvaret for forretningsutvikling, strategi og M&A. Olsen er siviløkonom fra Handelshøyskolen BI.

Mathilde Fasting

Innleder

Mathilde Fasting arbeider som idéhistoriker og prosjektleder i Civita. Hun er siviløkonom fra NHH, bachelor og master i idéhistorie fra Universitet i Oslo og er dr.rer.pol. med en doktorgradsavhandling om økonomen og juristen Torkel Aschehoug. Hun har arbeidserfaring innen strategi og business development fra Orkla og Storebrand, og fra drift av egne virksomheter innenfor eiendom og handel.

Liv Fiksdahl

Innleder

Fiksdahl har vært konserndirektør i DNB siden 2007, og tiltrådte stillingen som konserndirektør for IT og Operations i 2013. Fiksdahl er i ferd med å gjennomføre den største outsourcingen i DNBs historie. DNBs drift flyttes nå til indiske HCL, mens store deler av bankens IT-utvikling leveres av Tata Consultency Services. Selv med stor outsourcing leder fortsatt Fiksdahl en av landets største IT-avdelinger med nærmere 1000 ansatte. Fiksdahl vil dele refleksjoner rundt temaet outsourcing, profesjonalisering, og ledelse som sikrer gjennomføring, Videre vil hun si noe om og hvordan fremtiden til tilknytning til arbeidsplassen vil være for de som jobber med IKT. Fiksdahl har tidligere ledet Operations i DNB, hatt ulike lederstillinger innenfor drift og administrasjon, og vært divisjonsdirektør for Bankproduksjon i Bedriftsmarked og Betalingstjenester. Fiksdahl har bakgrunn fra kunderettede stillinger i Gjensidige NOR Sparebank, Handelsbanken og Fokus Bank. Fiksdahl har utdannelse fra Trondheim Økonomiske Høgskole. Fiksdal også er styremedlem i Doorstep.no.

Hans John Øiestad

Innleder

Hans John Øiestad er konsernsjef i ISS som er Norges ledende serviceselskap. ISS er leverandør av outsourcing-tjenester innenfor catering, eiendomsforvaltning, renhold, sikkerhet og support-tjenester som for eksempel resepsjon og sentralbord. Å outsource deler av en virksomhet kan være krevende og vil generere støy og noen ganger motstand. Facility Management innebærer ofte store endringsprosesser og ledelsesmodellene for outsourcede virksomheter utfordrer mange virksomheter til å tenke nytt. ISS globalt har 530.000 ansatte fordelt på 53 land og i 2015 ble ISS kåret til verdens beste leverandør innenfor outsourcingstjenester av en uavhengig bransjejury. Øiestad vil dele av ISS’s globale erfaringer med å levere de tjenestene som næringslivet ikke selv vil ha i egen kjernevirksomhet. Øiestad er også styremedlem i NHO, Forvaltningskompagniet AS og Lilletordivel.no AS

Karin Hindsbo

Innleder

Karin Hindsbo er direktør i KODE, Kunstmuseene i Bergen og er dansk kunsthistoriker som tidligere har vært direktør for Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand. Hun har en mastergrad i kunsthistorie fra Universitetet i Århus, og har i en årrekke vært aktiv som skribent/redaktør, foreleser og utstillingsleder i dansk kunstliv. Organisering og ledelse av kunstinstitusjoner er ofte basert på frilansere, nettverk, og frivillige. Hindsbo vil fortelle hvordan det nye arbeidslivet ser ut fra perspektivet til en leder i kunst og kultursektoren.

Elisabeth Skarsbø Moen

Debattleder

Elisabeth Skarsbø Moen har mer enn 20 års erfaring fra norsk journalistikk, og kom til kommunikasjonsbyrået Zynk fra stillingen som debattredaktør i VG. Skarsbø Moen startet i VG som politisk journalist 1997 etter fire år i NRK. I VG har hun han hatt en rekke ulike roller tilknyttet samfunnsavdelingen, reportasjeavdelingen og politisk avdeling, før hun i 2009 ble ansatt som debattredaktør i avisen. Hun har også jobbet i VG Mobil oppstartsfasen av VG+, som er VGs digitale betalte plattform. Hun har bidratt til å forme og å gjennomføre VGs «digitalt først» publiseringsstrategi. Skarsbø Moen var leder av Stortingets presselosje i tre år inntil desember 2013, og har skrevet politiske biografier om Carl I. Hagen, Jens Stoltenberg og Ola Borten Moe.